maandag 26 februari 2018





Zonder dopamine geen Olympische medaille

Trots op Suzanne
De afgelopen twee weken hebben voor ons gezin voor een groot deel in het teken gestaan van de Olympische Spelen en dan met name het shorttrack. Sinds vorig jaar is Suzanne Schulting de vriendin van Bas, onze zoon. Dinsdag 20 februari 2018 schaatste zij met Jorien ter Mors, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven naar een wereldrecord op de 3.000 meter aflossing. En ze wonnen brons omdat er 2 van de 4 deelnemende landen een penalty kregen in de A-finale waardoor het team, wat als 1e in de B-finale was geëindigd, aanspraak maakte op de bronzen plak. En afgelopen donderdag, 22 februari 2018, kwam voor Suzanne een droom uit; zij werd Olympisch Kampioen op de 1.000 meter bij de vrouwen. In het hol van de leeuw versloeg ze twee Koreaanse topfavorieten. Het werd voor Suzanne én voor ons een onvergetelijke dag.

Dopamine is noodzakelijk
Topsporter zijn vereist vele kwaliteiten, maar weinigen bereiken de top. Als niet-topsporter moet je zorgen voor gezonde voeding maar als topsporter is dit helemaal belangrijk. Alles wat je in je mond stopt wordt ingebouwd en/of gebruikt als brandstof. Maar wat stop je in die mond? Vulling of voeding? Met vulling ga je de top als sporter niet bereiken. Goed eten én suppletie is super belangrijk. Suzanne wordt daarin door een fantastisch team begeleidt. En ze zei het zelf al: “Zonder dit team had ik nooit kunnen bereiken wat ik vandaag bereikt heb”.  Naast voeding moeten topsporters ook beschikken over een goede dosis dopamine; zonder voldoende dopamine heb je geen drive om jarenlang toe te werken naar een resultaat zoals Suzanne nu heeft bereikt.

Wat is dopamine?
Dopamine is een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn stofjes die een rol spelen bij de overdracht van elektrische prikkels in ons zenuwstelsel en bepalen hoe we ons fysiek én mentaal voelen. Ze worden gemaakt uit eiwitten (dierlijk én plantaardig) en vitamines/mineralen. Ook is er een goede maagzuurwerking nodig om de eiwitten vanuit de voeding goed op te kunnen nemen. Dopamine zorgt voor drive, focus, doorzettingsvermogen, goede keuzes kunnen maken. Bij een tekort aan dopamine kan je lusteloos raken, moeilijker keuzes kunnen maken, je kunt uitstelgedrag vertonen, een laag libido hebben en zelfs verslavingen liggen op de loer. Ja, als topsporter MOET je goed in je dopamine zitten want anders kan je nooit dag in dag uit trainen, vroeg je bed uit, rekening houdend met je voeding, geen alcohol en dat alles voor die ene medaille, dat ene moment van victorie.

Neurotransmittertest
Sinds een aantal jaren werk ik met de zogenaamde Bravermantest. Deze test is ontwikkeld door Erik Braverman en geeft, door antwoord te geven op ruim 300 vragen, een goed beeld van hoe iemand in vier belangrijke neurotransmitters zit (dopamine, serotonine, gaba en acetylcholine). Heel vaak zie ik bij mijn cliënten tekorten in deze stofjes. Vooral veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon, een onvoldoende maagzuurproductie, door stress of door jarenlang in een baan of relatie te zitten waar je geen plezier meer aan beleeft. Uiteraard heeft dat consequenties voor je hele systeem. Doe je er niets aan, dan krijg je klachten of word je ziek.

Benieuwd naar jouw score?
Omdat ik iedereen een goede balans gun heb ik een mooie aanbieding; voor € 59,00 krijg je een persoonlijk neurotransmitterprofiel met bespreking van max. 30 minuten in een persoonlijk consult (valt onder aanvullende verzekering). Als je interesse hebt: mail me op: mail@vortho.nl. Dan stuur ik je de link waarna we een afspraak maken.

Marjon Middelkoop-Huiskens
Orthomoleculair therapeut
Begeleider van het Metabolic Balance® programma
26 februari 2018

Telefoon: 06-55117628
Adres: Hornweg 7, 1432 GD, Aalsmeer
Linkedin: nl.linkedin.com/in/marjonmiddelkoop/
Website: www.vortho.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten